Aktuelt

HPV-vaccination af drenge

Fra 1. september 2019 er der tilbud om gratis HPV-vaccination til drenge fra det fyldte 12. år indtil det fyldte 18. år.
Tilbuddet til drenge gælder alene drenge, som fylder 12 år den 1. juli 2019 eller senere.

Vaccinen, der tilbydes, er “Gardasil@9″, som også aktuelt tilbydes pigerne.

Hvis vaccinationen påbegyndes inden 15 års-alderen, skal der vaccineres to gange inden for 13 mdr.
Hvis vaccinationen først påbegyndes efter 15 års-alderen, skal der gives tre doser af vaccinen inden for 1 år. Det skyldes, at immunforsvaret reagerer mere effektivt på en vaccine, jo yngre man er.

Hvis man glemmer eller aflyser en aftale om vaccination, børn man bestille en ny tid hurtigst muligt. Uanset hvor længe, der gå mellem to vaccinationer, skal man dog aldrig starte helt forfra.

Se evt. nærmere på: www.stophpv.dk

 

 

Den gratis influenzavaccination
tilbydes fremover først fra 1. november

Normalt plejer tilbuddet om en gratis influenzavaccination til særlige risikogrupper at starte den 1. oktober. Fra i år træder tilbuddet imidlertid først i kraft fra 1. november, men er så til gengæld forlænget frem til 15. januar næste år.
For gravide i 2. eller 3. trimester samt for personer med immundefekt og deres husstandskontakter gælder tilbuddet dog frem til udgangen af februar.

Der er flere grunde til ændringen. Dels har det i 2019 været vanskeligt for producenterne at levere vacciner til den 1. oktober. Det skyldes, at WHO først sent offentliggjorde sine anbefalinger til årets vaccinesammensætning for den nordlige halvkugle.

Derudover er der faglige hensyn, der understøtter en senere start af influenzavaccinationen. Vaccination medfører beskyttelse efter ca to uger, og normalt holder beskyttelsen i 6-12 mdr., men aftager over tid således, at beskyttelsen ofte vil være ringere sidst på sæsonen.
Da de fleste influenzatilfælde i Danmark optræder i perioden fra december til marts, er det således forhåbningen, at man ved senere vaccination vil kunne opnå en endnu bedre beskyttelse end hidtil.