Aktuelt

HPV-vaccination af drenge

Fra 1. september 2019 har der været tilbud om gratis HPV-vaccination til drenge fra det fyldte 12. år indtil det fyldte 18. år.
Tilbuddet til drenge gælder alene drenge, som er fyldt 12 år den 1. juli 2019 eller senere.

Vaccinen, der tilbydes, er “Gardasil@9″, som også aktuelt tilbydes pigerne.

Hvis vaccinationen påbegyndes inden 15 års-alderen, skal der vaccineres to gange inden for 13 mdr.
Hvis vaccinationen først påbegyndes efter 15 års-alderen, skal der gives tre doser af vaccinen inden for 1 år. Det skyldes, at immunforsvaret reagerer mere effektivt på en vaccine, jo yngre man er.

Hvis man glemmer eller aflyser en aftale om vaccination, bør man bestille en ny tid hurtigst muligt. Uanset hvor længe, der gå mellem to vaccinationer, skal man dog aldrig starte helt forfra.

Se evt. nærmere på: www.stophpv.dk

 

 

Gratis influenzavaccination

Normalt plejer tilbuddet om en gratis influenzavaccination til særlige risikogrupper at starte den 1. oktober.
Fra i år er tilbuddet imidlertid først trådt i kraft fra 1. november, men er så til gengæld forlænget frem til 15. januar næste år.
For gravide i 2. eller 3. trimester samt for personer med immundefekt og deres husstandskontakter gælder tilbuddet dog frem til udgangen af februar.

Der er flere grunde til ændringen.
Dels har det i 2019 været vanskeligt for producenterne at levere vacciner til den 1. oktober. Det skyldes, at WHO først sent offentliggjorde sine anbefalinger til årets vaccinesammensætning for den nordlige halvkugle.
Dels er der faglige hensyn, der understøtter en senere start af influenzavaccinationen. Vaccination medfører beskyttelse efter ca to uger, og normalt holder beskyttelsen i 6-12 mdr., men aftager over tid således, at beskyttelsen ofte vil være ringere sidst på sæsonen.
Da de fleste influenzatilfælde i Danmark optræder i perioden fra december til marts, er det således forhåbningen, at man ved senere vaccination vil kunne opnå en endnu bedre beskyttelse end hidtil.

Influenza-vaccination anbefales til – og er gratis for – personer, der har bopæl i Danmark og på vaccinationstidspunktet er:

 • Fyldt 65 år
 • Førtidspensionister
 • Kronisk syge med
  – lungesygdom
  – hjerte- og karsygdom (undtaget isoleret forhøjet blodtryk)
  – diabetes 1 eller 2
  – medfødt eller erhvervet immundefekt
  – påvirket vejrtrækning grundet nedsat muskelkraft
  – kronisk lever- og nyresvigt
 • Svært overvægtige (vejl. BMI > 40) efter lægelig vurdering.
 • Personer med andre kroniske eller alvorlige sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko.
 • Gravide i 2. og 3. trimester
 • Husstandskontakter til svært immunsupprimerede patienter

_______________________________________________________________________

Influenza-vaccination af øvrige personer og vaccination mod bakteriel lungebetændelse sker for egenbetaling.